5 1 2 3 4
 

 

 

CURSURI

ȘABLONUL (scurt istoric )

Sursa: http://www.atelier-serigrafie.ro/istoria-sabloanelor-serigrafice/

 

            Șablonul reprezintă forma dată de zona decupată a unui material solid tip hârtie, metal, plastic, lemn etc.
Primele șabloane au fost descoperite în insulele Polizeniene. Ele erau confecționate din frunze de banan și deserveau la imprimarea cu un colorant natural pe scoarța de copac. În Europa primele forme de șabloane au fost găsite în peșterile din Lascaux-Franța și în Altamira- Spania
În Japonia în timpul dinastiei Sung ( 960- 1280 d. Hr. ) erau utilizate șabloanele pentru a produce modele cu design complicat. Pentru a avea o mai mare precizie, și pentru  a menține șabloanele mai fixe japonezii utilizau firele de păr. Astfel firul de păr era destul de subțire pentru a lega două elemente ale șablonului și a lăsa vopseaua să treacă fără a btura foarte mult procesul de imprimare.
În evul mediu (500- 1500 d. Hr. ) șabloanele erau utilizate în Franța pentru decorarea materialului de tapet sau colorarea cărților de joc în Germania.
În timpul perioadei Tenna ( 1680-1684), japonezul Yuzesan Mizaskara a inventat o noua metoda prin care putea sa decoreze chimonourile respectand legea. In acele vremuri era interzisa purtarea chimonourilor cu broderii complexe. El a folosit sabloanele pentru a colora manual desenele de pe chimonouri. Sabloanele utilizate erau confectionate din cartoane impregnate cu ulei.
În 1700, in Anglia, imprimarea prin șablon era folosită pentru a decora tapetul. La început, englezii foloseau firul de păr pentru a realiza legăturile între elemente. Mai târziu acestea au fost înlocuite cu firul de mătase. Astfel s-au putut realiza imprimări complexe și  uniforme.
În anul 1780  japonezul Yisukeo Mirosi a dezvoltat o metodă mai simplă de imprimare textilă numita matrita catagami.
În Anglia in anul 1907, Samuel Simon a patentat primul proces de serigrafiere deschizand drumul catre bazele serigrafiei moderne.

 BIBLIOGRAFIE

 1. Stencil Nation: Graffiti, Community and Art / Edited by Russel Howze
 2. Czarnobyl- Hallucinations of Dystopic Future / stencil artist- polonez / lucrează în Berlin din 1993. A început în 1990 / Mixează stilurile- multi-layers.
 3. Nick Walker (1969- )- Humerous, Iconic and Visually Mesmerizing Artwork / Englez- unul dintre cei mai importanți din istoria artei stradale din Marea Britanie. Aînceput in Bristol în anul 1980. A combinat șablonul cu desenul liber în 1992 în graffiti.
 4. Mobstr / artist din Newcastle minimalist, subversiv, A lucrat în partea urbană industrială din Londra.
 5. Christian Guemy (c215) / Francez din Paris. 2006 / Pereții din Amsterdam, Barcelona, Londra, Roma.
 6. Blek Le Rat (Xavier Prou)- Pionner of Street Art/ Părintele grafitiului cu șablon din istoria artei stradale în Franța. S-a inspirat din grafitiul anilor 1970- New York / A debutat în 1981 cu șablonul cu șobolani.
 7. Do Dot Dot- Witty, and Often Dark, Pop Art References. / Norvegian din Oslo / Activează din 1990 și a început arta șablonului în 2007 (Berlin, Copenhaga, Malaga and Stavanger.
 8. Faile- Art Constructed from Found Visual Imagery.
 9. Above- anonim american din 1990.
 10. Bansky- Subsversive Anti Establishment Messages Spiced with Humor and Irony / din 1990 – Bristol
 11. Logan Hicks- Decay of Urban Environment Juxtaposed to Sense of Hope / american (New York City)
 12. Bansky – https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-story-behind-banksy-4310304/
 13. Mobstr- https://www.mobstr.org/
 14. Czarnobyl- https://stencil-spray.de/
 15. Nick Walter- http://www.theartofnickwalker.com/
 16. C215 (Christian Guemy)- https://streetart360.net/2019/12/16/c215-aka-christian-guemy-stencil-art/
 17. Blek le Rat / nascut în 1952- Paris Franța. https://www.stencilrevolution.com/blogs/profiles/blek-le-rat
 18. Do Dot Dot- http://www.isupportstreetart.com/artist/dot-dot-dot
 19. Above- https://www.thisiscolossal.com/2013/08/timing-is-everything/
 20. Theophile Steinlen- https://www.metmuseum.org/blogs/now-at-the-met/2017/theophile-alexandre-steinlen-cats-socialism-world-war-i